بتن خود متراکم چیست؟ + مزایا و موارد استفاده

بتن خود متراکم

بتن خود تراکم چیست؟

بتن خود متراکم (SCC) نوعی بتن خاص است که با وزن خود در قالب جاری می‌شود و نیازی به لرزاندن ندارد. این بتن با استفاده از افزودنی‌های روان کننده و مواد معدنی اصلاح شده، به گونه‌ای طراحی شده است که بدون نیاز به تراکم مکانیکی، به طور کامل در قالب جاری شده و حفره‌ها را پر کند. با سایت شرکت آرمان صنعت پلیمر در این مقاله همراه ما باشید.

مواد تشکیل دهنده بتن خود متراکم چیست؟

مواد تشکیل دهنده بتن خود متراکم مشابه بتن معمولی است، با این تفاوت که از افزودنی‌های روان کننده و مواد معدنی اصلاح شده در آن استفاده می‌شود. این افزودنی‌ها به افزایش روانی و کارایی مخلوط بتن کمک می‌کنند و از جداشدگی سنگدانه‌ها و آب جلوگیری می‌کنند.

مواد تشکیل دهنده بتن خود تراکم:

  • سیمان: سیمان پرتلند ماده اصلی تشکیل دهنده بتن خود تراکم است که وظیفه چسباندن سایر اجزاء را به یکدیگر بر عهده دارد.
  • سنگدانه: سنگدانه‌ها که شامل شن و ماسه هستند، حجم اصلی بتن را تشکیل می‌دهند و به بتن استحکام می‌بخشند.
  • آب: آب برای هیدراتاسیون سیمان و ایجاد خمیر سیمان ضروری است.
  • مواد افزودنی: مواد افزودنی به منظور بهبود خواص بتن خود متراکم به آن اضافه می‌شوند. این مواد می‌توانند شامل موارد زیر باشند:
  • روان کننده‌ها: روان کننده‌ها باعث افزایش روانی و کارایی مخلوط بتن شده و از جداشدگی سنگدانه‌ها و آب جلوگیری می‌کنند.
  • مواد معدنی اصلاح شده: مواد معدنی اصلاح شده مانند میکروسیلیس و سرباره، به افزایش مقاومت و دوام بتن خود تراکم کمک می‌کنند.
  • مواد افزودنی هوازا: مواد افزودنی هوازا حباب‌های ریزی را در بتن ایجاد می‌کنند که به افزایش مقاومت بتن در برابر یخ زدگی و نفوذپذیری آن کمک می‌کند.

نسبت و نوع مواد تشکیل دهنده بتن خود متراکم با توجه به کاربرد و الزامات پروژه تعیین می‌شود.

بتن خود تراکم

خصوصیات بتن خود متراکم

تکنولوژی بتن‌های خود تراکم به دلایل متعددی طراحی شده است. این بتن خصوصیاتی دارد که بتن‌های معمولی فاقد آن‌ها هستند. اولا بتن خود تراکم به دلیل دارا بودن افزودنی‌های روان کننده، از روانی بالایی برخوردار است و به راحتی در قالب جاری می‌شود.ثانیا این نوع بتن نیازی به تراکم مکانیکی با استفاده از ویبراتور ندارد و با وزن خود در قالب تراکم می‌شود. همچنین بتن خود تراکم دارای مقاومت فشاری و خمشی بالایی است. گذشته از این موارد این نوع بتن در برابر یخ زدگی، سولفات‌ها و سایر عوامل مخرب محیطی از دوام بالایی برخوردار است.

کسب اطلاعات بیشتر: کاربرد الیاف بتنی در ساختمان های چند طبقه را در این بخش از سایت شرکت آرمان صنعت پلیمر مشاهده نمایید.

مزایا و معایب بتن خود متراکم

بتن خود متراکم تکنولوژی جدیدی است که مزایای متعددی نسبت به بتن معمولی دارد. اول اینکه هزینه و زمان اجرا در بتن ریزی بتن خود تراکم بسیار سریع‌تر از بتن ریزی معمولی است. در عین حال این بتن کیفیت و دوام بالاتری نسبت به بتن‌های معمولی دارد. نکته مهم دیگری که درباره بتن‌های خودتراکم وجود دارد سهولت اجرا در مکان‌های با دسترسی دشوار است. این بتن‌ها همچنین نفوذ پذیری کمتری داشته و در برابر خوردگی مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند. در نهایت از مزایای این بتن‌ها می‌توان به سطح صاف و یکنواخت بتن بعد از خشک شدن آن اشاره کرد.

بتن‌های خود تراکم علاوه بر مزایایی که گفته شد معایبی نیز دارند. از جمله هزینه بالاتر این بتن‌ها نسبت به بتن معمولی است. این بتن‌ها ویژگی‌هایی دارند که نسبت به شرایط آب و هوایی حساسیت بیشتری از خود نشان می‌دهند همچنین برای اجرای کار این بتن‌ها تجربه و تخصص بیشتری مورد نیاز است.

نحوه ساخته بتن خود تراکم

ساخت بتن خود متراکم مشابه بتن معمولی است، با این تفاوت که از نسبت آب به سیمان کمتر و مواد معدنی اصلاح شده در آن استفاده می‌شود. همچنین، در این نوع بتن از افزودنی‌های روان کننده برای افزایش روانی مخلوط استفاده می‌شود.

کاربرد بتن خود متراکم

موارد استفاده از بتن خود تراکم

بتن خود متراکم در طیف گسترده‌ای از کاربرد‌ها از جمله موارد زیر استفاده می‌شود:

یکی از کاربرد‌های اصلی این بتن‌ها اجرای ساخت و ساز‌های با دسترسی دشوار است. همچنین با این نوع بتن می‌توان ساخت و ساز با قالب‌های پیچیده را به خوبی انجام داد. گذشته از این برای ساخت و ساز سازه‌هایی با الزامات کیفی بالا به خوبی از این بتن‌ها استفاده می‌شود. از کاربرد‌های دیگر این بتن می‌توان ساخت و سازهای بتنی پیش تنیده و ساخت و سازهای بتنی دال اشاره کرد.

آشنایی با کف سازی صنعتی در این بخش  از سایت شرکت آرمان صنعت پلیمر

سخن آخر

بتن خود متراکم تکنولوژی جدیدی است که سهولت بیشتری برای اجرا دارد و در مواردی که بتن عادی جواب کار را نمی‌دهد از این بتن‌ها استفاده می‌شود. این بتن‌ها مزایا و معایبی دارد و در کاربرد‌های متنوعی از آن‌ها استفاده می‌شود. در مقاله حاضر به بررسی آنچه در مورد بتن خود تراکم وجرد به تشریح پرداخته شد.

پیام بگذارید